Burgerschap
Domein: Sociaal-Maatschappelijk

Bernadette
van
Kleef

De rol van social media
(Opdracht 3)

vprooo.jpg

De kracht van (verantwoordelijke gebruik van) social media

Social media, het is overal. Met behulp van wifi, datanetwerk en electronica zweeft het gebeuren als een soort tweede werkelijkheid om je heen. Je kunt er dingen in toevoegen, bewerken en verwijderen.
Er hangt een openbaar aspect aan die virtuele omgeving, maar niet iedereen heeft dat even goed door. Mensen worden daardoor minder voorzichtig in het uitwisselen van informatie. Wat volgt: gevallen zoals identiteitsfraude. Social media is in zijn bewerkelijkheid snel van karakter. Een krachtig middel, mits je er verantwoordelijk mee omgaat.

 
Ten eerste vraagt het gebruik van social media om verantwoording, omdat er juist vanálles in mogelijk is. Je kan jezelf en de ander er gemakkelijk mee beïnvloeden, en bedriegen.
In de VPRO-documentaire ‘#followme’, laat journalist Nicolaas Veul zien hoe je via marktplaats met een paar tientjes duizenden nep-volgers voor jezelf kunt regelen.
Vervolgens gaat hij op bezoek bij het bedrijf Dovetail, die de nepaccounts weer opspoort. Zij doen dat in opdracht van grote merken zoals Mercedes en Starbucks, die graag van de echtheid in iemand’s invloed gegarandeerd willen zijn. Ze willen weten met wie ze precies die sponsordeal aangaan.
Mike, een medewerker van het bedrijf legt uit: ‘De instagram-economie werkt als het Wilde Westen. Iedereen wil een graantje meepikken. Je hebt bankrovers, de nep-volger aanmakers en daarbij ook de merken en bedrijven die iets van A naar B willen krijgen. Die bankrovers willen onderweg iets afpakken, en verdienen er dan geld mee. De bankrovers, de bedrijven en influencers verdienen geld, maar verder weet niemand echt wat er gebeurt. Naar mijn idee bepalen de makers van nep-volgers het huidige systeem. Ze zeggen: 'We willen hier waarde uit halen. We pakken er een stukje van.' Als je de industrie ontleedt zoals wij dat doen, zie je op wat voor schaal het gebeurt en hoeveel geld eraan verdiend wordt. Omdat het niet ‘illegaal’ is, doen mensen het gewoon.’
Identiteitsfraude en het stelen van creatief eigendom is op social media de normaalste zaak van de wereld en houd je, zoals het er vroeger in het Wilde Westen aan toe ging, moeilijk tegen. Daarom is het des te meer je eigen verantwoordelijkheid je creatieve eigendommen in bescherming te nemen zodra die openbaar worden. Heb je bijvoorbeeld een tekening waarvan je wilt dat die niet door iemand wordt gestolen (of gerepost zoals ze dat noemen), dan doe je er goed aan er een eigen watermerk op te zetten.

Verder is verantwoordelijk omgaan met social media niet alleen goed voor je zelfbescherming en je product, maar ook lonend als je er dus geld in wilt verdienen.
Platforms zoals instagram, twitter en facebook zijn één gigantisch marketingparadijs waar ZZP’ers, creatievelingen en amateurs met gemak hun brood in verdienen. Heb je veel volgers, dan kun je door middel van advertenties, product placement, sponsoren, campagnesamenwerkingen en PR kadootjes van je volgers je valuta maken.
Mascha Feoktistova, bekend van haar youtube-kanalen Vloggloss en Beautygloss, legt over de zakenkant van het influencer zijn uit in haar video Influencer Business Secrets. Daarin licht ze toe: ‘Dit is hoeveel ik verdien bij gesponsorde posts: Als je van het k’tje dat bij je aantal volgers staat een 0 maakt, is dat aantal ongeveer wat je aan jouw post verdient in geld.’

Tot slot staat hoe je je beweegt in het tastbare, openbare leven, parallel aan je gedrag in social media. Jouw verantwoordelijkheid over je reputatie is daarin ook hetzelfde. Als je bijvoorbeeld twittert dat je een hekel hebt aan je werk, is dat niet anders dan datzelfde te roepen over een plein. Als in beide gevallen jouw werkgever er lucht van krijgt, is de kans groot dat er ontslag volgt.
Het is door het überhaubt openbaar maken van je daden en uiterlijk aan de massa, dat je reputatie wordt beïnvloedt. Niet eens zozeer door social media zelf.
In de jaren zeventig kwam door uitvoerige, en gedurfde journalistiek aan het licht hoe het Witte Huis opdracht aan spionnen heeft gegeven om in te breken in het hoofdgebouw van de Democratische Partij. Dit staat nu bekend als het Watergate schandaal. Het gevolg? Richard Nixon voelde zich gedwongen af te treden. Had hij niet verkeerd in de media willen worden weerspiegeld, dan had hij ook geen smerige politiek moeten spelen.

kortom, social media is een krachtig medium, als je jezelf scherp houdt op de gevaren. Kijk zelf uit voor identiteitsfraude. Weet dat je er als ZZP’er of creatieveling veel uit kunt halen. Tenslotte moet je je ervan bewust zijn dat alles wat je op social media uit, openbaar wordt. Mocht je veel bekendheid genieten, dan wordt dat ook wel vóór je gedaan. Ook je toekomstige werkgever kijkt op wat je doet op social media.

Dus wees verstandig met de inhoud die je deelt, en je krijgt er ook heel veel voor terug.

Bronnen:

#Followme:

https://www.vpro.nl/programmas/follow-me.html
Geraadpleegd 30 september 2020

Influencer Business Secrets:
https://www.youtube.com/watch?v=ig-W8jnZjqQ
Geraadpleegd 1 oktober 2020

Over Watergate:
https://www.youtube.com/watch?v=YF6Cm-bSmV8
Geraadpleegd 1 oktober 2020

Feedback van George:

Positief feedback: 

 

 1. Te titel zegt al heel veel en is ook passend bij de inhoud van de tekst Verantwoordelijk gebruik dat bekrachtig jij ook heel goed in je verslag.( het is alleen jammer dat niet iedereen hier op een verantwoord manier mee om kan gaan) 

 1. Je maakt gebruik van bronmeldingen maakt het heerlijk om te lezen en je onderbouwd het wetenschappelijk. 

 1. Je geeft heel goed de gevolgen aan in de eerste alinea! 

 1. Ook vermeld je heel goed hoe het journalistiek hier mee omgaat. (Heb ik van geleerd) 

 1. Merken onderzoek prachtig gedaan en het invloed sociaal media daarin heeft is zeker waar. 

 1. Identiteitsfraude en het diefstal die daarin gepleegd wordt binnen sociaal media heb je ook heel mooi onderzocht.(ik smul van het lezen van dit onderzoek) 

 1. Je geeft mensen tips om hun sociaal netwerk of hun eigen creativiteit te beschermen. 

 1. Je waarschuwt mensen ook voorzichtig te zijn wat ze over zich zelf plaatsen op sociaal media, je beargumenteerd dat ook erg sterk met de gevolgen er van. 

 1. Je legt goed uit hoe je je dagelijkse brood zou kunnen verdienen met sociaal media in alinea 3. 

 

Opbouwende feedback: 

 

Ik vond dit gedeelte erg lastig bij het lezen van dit prachtige stuk 

Het geven van feedback vindt ik ook erg moeilijk en soms eng. 

(Dit doe ik niet om je pijn te doen als ik dat wel heb gedaan dan spijt me dat heel erg. 

 

 • Een leuk plaatje bij het verslag zou  leuk zijn. 

 • Ik denk dat het stukje over het watergate schandaal(niet iedereen is hiervan op de hoogte heb ik het gevoel)meer verbonden kon worden de bron zelf gezien je al een hoop goede bekrachtigde argumenten hebt voor de opdracht. 

 

In het kort: Ik vond dit erg mooi om te lezen en iik ga het zeker nog vaker leEchtzen je hebt egt hele mooie onderzoeken gedaan zoals je me al verteld had op teams, hopelijk heb je hier wat aan 

 

Het was mij een eer George Tetteroo