Burgerschap
Domein: Sociaal-Maatschappelijk

Bernadette
van
Kleef

Fragment over politiek

grapjas.jpg

Fragment: Grapperhaus | Zondag met Lubach (S12)
bron: https://www.youtube.com/watch?v=f6Dy6095D7M,
datum geüpload: 18 Oktber 2020

1. Waarom heb je voor dit fragment gekozen?
In de afgelopen lessen van burgerschap hebben we het o.a. gehad over mensen in hoge posities en hun voorbeeldfuncties. Ruim een maand geleden kwam Grapperhaus naar voren. Hij maakte met betrekking tot zijn voorbeeldfunctie een gigantische blunder. In dit filmpje wordt al dan niet satirisch uitgelicht hoe het nu verder gaat met de minister. De reden dat ik dit filmpje heb gekozen, is omdat het mooi aansluit met de voorgaande lessen. Toen hadden we het klassikaal over deze blunder gehad, en over wat dat zegt over zijn voorbeeldfunctie.

2. Leg in eigen woorden uit waar dit fragment over gaat.
Ferdinand Grapperhaus is de huidige minister van justitie en veiligheid. Vooral als het om de coronamaatregelen gaat, heeft hij daarin een voorbeeldfunctie.
Begin september is bekend geworden dat hij zich nauwelijks tot niet aan de regels heeft gehouden. Foto’s van zijn eigen trouwerij lichten toe, hoe hij zelfs zijn eigen moeder, die tot de risicogroep behoort, omhelsde. Het volk, de regering en de hele media reageerde vol ontzet op dit feit. Het was één grote blunder omtrent zijn geloofwaardigheid als minister.

Dit fragment van Zondag met Lubach blikt een maand later terug op die blunder, en verdiept zich erin verder. Hoe weet minister Grapperhaus de boel nu te handhaven, als hij niet meer serieus wordt genomen? Sterker nog, zijn gezag binnen eigen kringen is volgens Lubach dusdanig minder, dat premier Rutte en Hugo de Jonge zijn rol als handhaver in alles behalve naam hebben overgenomen.

3. Wat is jouw mening t.a.v. van het fragment? Geef hierbij ook duidelijke argumenten.
Ik vind het terecht dat Grapperhaus’ gezag minder is geworden.
Een bekend iemand als Grapperhaus heeft een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat hij dus ook de verantwoordelijkheid heeft over zijn imago te waken, niemand anders. Als bekend politicus maakt en breekt hij zijn positie met wat hij doet, met dit als logisch gevolg.
            Natuurlijk is het wel zo dat, stel dat Grapperhaus nu echt goede ideëen heeft, het beter is om hem na verloop van tijd te vergeven, en hem weer serieus te nemen.
Maar dat maakt in wezen eigenlijk niet uit. Ministers zijn vervangbaar, en dat weet het volk ook dondersgoed. Het is niet zonder reden dat die dan vervolgens in de plaats van Grapperhaus, naar Mark Rutte en Hugo de Jonge gaan luisteren als het gaat om nieuws en aanpak omtrent corona.